Trögt att komma igång efter semestern? Hitta energin enkelt!

Vill du coacha igång dig själv efter sommaren?
Här är några effektiva frågor som kick-startar din jobb-höst.

Syftet är att tänka efter hur du vill ha det, och sätta fokus på det som är viktigt. Det väcker din motivation och gör det lättare för dig att agera och se möjligheter som leder dig till det du önskar.

Förberedelser:
 1. Avsätt tid
  Den här övningen tar ca 20 min. En kort stund som kan ge stor effekt.
 2. Sätt dig för dig själv
  Hitta en plats där du kan vara i fred med dina tankar.
 3. Anteckna
  Genom att skriva eller rita ner dina svar hjälper du din hjärna att lägga målbilder och handlingsplaner på plats i minnesbanken. Använd papper och penna eller kör digitalt. Gillar du att vara kreativ kan du använda färger, bilder och teckningar, men det går även utmärkt att bara skriva några korta stolpar med ord. Välj det sätt som passar dig.
Drivkrafter
 1. Vad är viktigt för dig med ditt arbete i höst?
  Ca 3-8 svar – rangordna gärna, om du har tid.
 2. Vad vill du bidra till med ditt arbete?
  Vilken nytta vill du göra för något eller någon utöver dig själv. T ex kollegor, kunder eller organisationen som helhet. Kanske vill du t o m förbättra samhället eller världen 🙂
 3. Vilka händelser och upplevelser ser du fram emot i arbetet i höst?
  Du kan skriva ner både sådant som redan är inbokat och sådan som du hoppas ska hända.
Mål
 1. Vad vill du uppnå under hösten?
  Här kan du vara kreativ! Skriv ner så många saker eller mål du vill, men det räcker med några få. Du behöver inte veta allt om hur du vill ha det framöver. Att coacha sig själv handlar inte om att ha mål på alla områden. Fokusera på sådant som du VET att du VILL.(När du sätter mål för dig själv – var realistisk, men inte ”för realistisk”. Vår erfarenhet är att de flesta väljer att lägga ribban för lågt, snarare än tvärtom. Bara DU vet vad som är den bästa ambitionsnivån för dig just denna hösten.)
 2. Hur kommer du att veta att du har nått dina mål?
  Det kan vara utmanande med att göra personliga mål mätbara. Hur mäter du t ex livsbalans? Försök att hitta ditt sätt. Vad är kvittot på att du nått ditt mål? Syftet är att kunna veta när du ska klappa dig själv på axeln och fira dina framgångar. T ex ”Livsbalans för mig är när jag går hem från jobbet utan att ta med datorn.” eller ”Ny karriär har jag när jag skrivit på anställningskontraktet för min nya tjänst.”
Handlingsplan
 1. Vad behöver du göra för att nå det du önskar höst?
 2. Vad är de tre mest avgörande stegen och när ska du ta dem?
 3. Vad kan du göra redan denna vecka för att vara på väg mot målen?
…and action!

När du gjort din handlingsplan – gör bara det du ska göra idag. När du väl reflekterat och fattat medvetna beslut för dig själv räcker att ta ett steg i taget och vara här och nu. Skönt, tycker de flesta!

Vill du ha mer?

Gör gärna samma övningar för ditt privatliv. Det hjälper dig att få en bra balans i vardagen. Livet är en helhet och dina olika mål ska stötta varandra, och inte slåss om din tid och energi.

Kört fast?

Tycker du att det är svårt att coacha dig själv? Gör gärna övningen tillsammans med en eller flera kollegor. Ni kan hjälpas åt att ställa frågorna till varandra. Kom bara ihåg att lyssna och ge varandra tillräcklig tid att tänka och känna efter. En del behöver mer tid för att hitta svaren, andra vet direkt var de vill. Vi är alla olika. Prova dig fram och hitta det sätt som fungerar för dig.

Vi på Neways önskar dig precis en sådan höst som du vill ha.

Lycka till!

 

 

Meny